
Γευσιγνωσία ελαιολάδου στο ΞΑΘΕΡΙ – Η γεύση ξεκινά από τη ρίζα
7 Ιουνίου, 2025Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση διαβάσαμε το φετινό αφιέρωμα του περιοδικού Αθηνόραμα, όπου το Ξαθέρι συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις 15 εκλεκτές γευστικές στάσεις του Ηρακλείου και των γύρω περιοχών. Ένα ταξίδι γεμάτο αρώματα και γεύσεις από την Αγία Πελαγία και την Ελούντα ως την Ιεράπετρα, το οποίο ανέδειξε τα σημεία που τιμούν ουσιαστικά την κρητική γαστρονομία.
📍 Στον γραφικό Κρούστα, λίγο πάνω από τον Άγιο Νικόλαο, η οικογένεια Μαρκάκη με πολύ μεράκι και σεβασμό στην παράδοση έχει δημιουργήσει έναν χώρο που ενώνει την αυθεντική κουζίνα του τόπου με σύγχρονες πινελιές, κρατώντας πάντα τον παλμό της Κρήτης στο επίκεντρο.
👨🍳 Στην κουζίνα, οι γονείς μας, Μανώλης και Μαρία, δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό, μαγειρεύοντας με αγνά υλικά – πολλά από τα οποία προέρχονται από το χωριό και την οικογένειά μας. Στην υποδοχή, ο γιος τους, Κωνσταντίνος, φροντίζει να νιώθετε σαν στο σπίτι σας, μέσα από τη ζεστή φιλοξενία που χαρακτηρίζει το Ξαθέρι.
🍲 Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχώρισε το Αθηνόραμα, αναφέρονται η κατσίκα κοκκινιστή με χοντρό μακαρόνι, μαγειρεμένη με μεράκι και υπομονή, και τα παϊδάκια-αφρός, που ψήνονται με ακρίβεια και σερβίρονται με γεύση που μένει αξέχαστη.
🍷 Συμπληρωματικά, γίνεται λόγος για την προσεγμένη λίστα κρασιών, που φυλάσσονται σε ειδικούς συντηρητές, τα επιλεγμένα αποστάγματα και τις κρητικές μπίρες που ολοκληρώνουν την εμπειρία.
🌳 Τα τραπέζια απλώνονται κάτω από τη σκιά των δέντρων, σε έναν ήσυχο πεζόδρομο του χωριού, ενώ ο δροσερός εσωτερικός χώρος προσφέρει φιλοξενία όλο τον χρόνο, πάντα με την ίδια θαλπωρή.
🔗 Η αναφορά αυτή για εμάς είναι τιμή, συγκίνηση και επιβεβαίωση πως όταν η αγάπη για τον τόπο σου περνάει στο πιάτο, φτάνει και στην καρδιά κάθε επισκέπτη.
🙏 Ευχαριστούμε θερμά το Αθηνόραμα για τη συμπερίληψη, και όλους εσάς για την καθημερινή στήριξη. Συνεχίζουμε με την ίδια αγάπη και ακόμα μεγαλύτερη έμπνευση.